Van een berg ideeën naar resultaat
Je hebt met een mooi initiatief besloten om inwoners en (sociaal) ondernemers mee te laten denken hoe bijvoorbeeld de stad, een straat, een stukje groen, een tv-programma, het werken binnen de vereniging etc. beter en slimmer aangepakt kan worden. Mooi dat je dat doet, want het actief mobiliseren en het verbinden van verschillende groepen is helemaal van deze tijd.
Het gevolg: een enorme berg met goede ideeën, van verschillende mensen met verschillende kennis en kunde. En dan? Ten onrechte verwachten mensen dat fantastische ideeën vanzelf, als bij toverslag, in praktijk gebracht worden en dat gedeeld enthousiasme automatisch leidt tot resultaat. Ideeën verdienen het om te doen waar ze voor staan: uitgevoerd worden, en wel, met een gedreven community die zelf achter het idee staan. Want: "Beter één idee uitgevoerd, dan tien op een to-do lijstje." XiBE kan je daarbij helpen. |
Hoe werkt XiBE |
XiBE is een laagdrempelig platform voor het ophalen van ideeën, ze concreet maken, uitvoeren en zicht houden op de resultaten. XiBE inventariseert, informeert en realiseert. Eenvoudig, snel en toegankelijk.
Vastleggen
Verreweg de meeste ideeën vervliegen in voornemens direct nadat ze ontstaan zijn. De waan van de dag ligt altijd op de loer. Het minste dat je moet doen met een goed idee is het vastleggen. En bewust momenten te nemen om ze nog eens te bekijken en te heroverwegen. Ben ik bereid tijd en energie te investeren om het resultaat te bereiken? De waarde van input die komt van deelnemers, medewerkers, inwoners en andere marktpartijen wordt pas verzilverd wanneer de ideeën worden gerealiseerd. Beter 1 idee in praktijk, dan 100 op een to-do lijstje. Hoe goed en belangrijk het idee ook is, het is gewoon hard werken om ze in praktijk te brengen. Daarom vraagt de realisatiekracht continue aandacht.
Wanneer kleine initiatieven leiden tot concrete verbeteringen, dan kan stap voor stap een grotere doelgroep worden betrokken. |
FUNCTIES
Challenges
Op het startscherm in XiBE worden alle challenges weergegeven waar jij aan mee doet. Achter elke challenge vind je een dashboard met de bijpassende ideeën. Deze ideeën zijn voor de hele community beschikbaar en ze kunnen worden bekeken en bewerkt.
Het Dashboard dient om alle betrokkenen helder en transparant te informeren over de actieve challenges en alle andere gegevens die beschikbaar zijn. Daarnaast is het natuurlijk de weg naar de, voor elke challenge, bijpassende ideeën. |
Alle betrokkenen laten participeren bij het oplossen van de uitdagingen in hun omgeving. XiBE maakt het transparant en eenvoudig. |
Dashboard
Het dashboard is de centrale plek waar alle ideeën beschikbaar zijn. Tevens is het de centrale plek om alle betrokkenen helder en transparant te informeren over de ideeën, de status van de ideeën en alle andere gegevens die beschikbaar zijn.
Ieder ingebracht idee, maar ook suggestie, vraag, kans of risico, krijgt een eigen ideekaart. Hiermee houdt iedereen, niet in het minst de indiener, overzicht over de stand van zaken. In een oogopslag is alle informatie over het idee zichtbaar, kunnen 'likes uitgedeeld worden, aanvullende informatie toegevoegd worden of medewerking aangeboden. |
Draagvlak voor oplossingen |
Nieuwe input
Laagdrempelig alle input vastleggen. |
Besluitvorming
Ieder ingebracht idee wordt gekwalificeerd en beoordeeld tegen transparante criteria. Voor ideeën waarover een besluit is gevallen wordt inzichtelijk gemaakt welk besluit wanneer is genomen en waarom. Heldere communicatie vergroot de bereidheid van medewerkers om langdurig te participeren en om samen tot resultaten te komen.
|
Inzicht in besluitvorming om betrokkenheid te vergroten |
Uitvoering
Betrokkenheid van begin tot eind, dat is waar XiBE voor staat. Zeker in de fase realisatie is de betrokkenheid van indienen en community essentieel. De fase realisatie is de belangrijkste fase van het idee. Voor ideeën in uitvoering zijn status, betrokkenen en verwachte einddatum ieder moment inzichtelijk. Interactie staat steeds centraal, via likes betrokkenheid tonen, via reacties opmerkingen maken en vragen stellen. Daarnaast wordt de samenwerking in de teams ondersteund door de mogelijkheid om acties en documenten toe te voegen en berichten te sturen. Samen doen is de essentie.
|
Alle betrokkenen werken samen aan realisatie |
Beter dan ooit
Voor ideeën die afgerond zijn worden de datum en resultaten gedeeld. Heldere communicatie vergroot de bereidheid van alle deelnemers om langdurig te participeren.
|
Successen vieren en delen |