‘Bouwen op Vertrouwen’ is een traject van de Gemeente Rotterdam om te onderzoeken welke regels men vanuit de gemeente kan loslaten en over kan dragen aan een wijk zelf. Een mooi voorbeeld van inwoner participatie. Samen met een groep bewoners uit de wijk ‘Boomgaardshoek’ in Hoogvliet heeft de gemeente Rotterdam onderzocht of regels die nu centraal bij de gemeente liggen, kunnen worden opgepakt door de bewoners van de wijk zelf en zo ja op welke wijze. Een van de onderzoekssporen hierbij was het vinden van een minimaal kader: “Alleen de noodzakelijke ruimtelijke kaders stellen, meer niet. Ingrediënten: basis veiligheid, - gezondheid en dwingende gebiedsoverstijgende afspraken. De rest: durven loslaten!”
Resultaat Alle deelnemers zijn begeleid in het proces van scepsis naar geloof en vertrouwen. De betrokkenen waren aanvankelijk (zeer) sceptisch over de bereidheid van de gemeente om los te laten en over de capaciteiten van burgers om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen; Met behulp van onze workshop DeepDive® zijn scenario’s gegenereerd die zicht geven op mogelijke invullingen van burgerparticipatie, met voldoende flexibiliteit richting de uiteindelijke oplossing. Verbinden van een brede groep stakeholders die sterk varieerde van stadsontwikkeling, gebiedscommissie, wijkagent, stadsbeheer tot bewoners van de wijk. Gedurende het traject is het inwonerparticipatie platform XiBE gebruikt om alle betrokken los van tijd en plaats aangehaakt te houden en ruimte te geven om ideeën en suggesties te delen en op elkaars ideeën te reageren of voorkeuren kenbaar te maken.
Het traject heeft tot resultaat gehad dat op een andere manier naar de pilot Boomgaardshoek is gekeken dan was voorzien. In plaats van een beperkend kader is een set van mogelijkheden ontstaan waar we mee aan de slag kunnen!
GEMEENTE WOERDEN
Het beste idee van Woerden
Woerden is een middelgrote gemeente, gelegen in het Groene Hart. De gemeente bestaat uit de stad Woerden en de dorpskernen Harmelen, Kamerik en Zegveld, ieder met een eigen identiteit. In alle kernen zijn dorps- en wijkplatformen actief om inwoners te betrekken bij de onderwerpen die spelen in hun omgeving.
Toch leefde het gevoel dat veel inwoners slecht de weg richting platforms en gemeente weten te vinden. Terwijl ze vaak wel tal van goede ideeën hebben om hun leefomgeving en de samenleving beter te maken en daarmee input kunnen leveren aan gemeente en politiek. Dit leidde tot de actie: "Idee voor Woerden".
Gedurende 2 maanden werd een campagne gestart waarbij inwoners zowel online (website) als offline (kaarten) hun ideeën in konden leveren. Bij supermarkten in alle wijken en dorpen lagen de kaarten en stonden ideeenbussen. Via de media werd aandacht besteed aan het initiatief, wat leidde tot een verzameling van ettelijke honderden plannen. De diversiteit was enorm: van groen tot tegengaan van eenzaamheid, van oplossingen voor verkeersknelpunten tot een Buddy project voor iedereen.
De vraag die het organisatie comité vanaf het begin had was: Hoe verwerken we alle input en hoe houden we overzicht over honderden ideeën? XiBE bood hiervoor de oplossing.
Alle input werd ingevoerd en direct gecategoriseerd in XiBE. Zo ontstond overzicht, kon ontdubbeld worden en kon het werken aan de presentatie starten. De organisatie van "Idee voor Woerden" had een aantal vervolgstappen bedacht: Allereerst een idee congres waarbij iedereen welkom was om mee te praten over de ingebrachte plannen en deze verder vorm te geven. Vervolgens leidde dit tot een rapport dat is aangeboden aan alle politieke partijen in Woerden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Iedereen is vrij ideeën over te nemen in het verkiezingsprogramma van de partij.
Tot slot wordt bijgehouden wat er de komende periode gerealiseerd gaat worden van al deze door de inwoners ingebrachte ideeën en wordt dit weer teruggekoppeld naar de inwoners.
Participatie Expeditie Donderdag 17 januari 2019
Een middag vol do's en dont's rondom participatie. Met opdrachtgevers zelf aan het woord.
Ervaar zelf succesvolle participatietrajecten en hoe deze vormgegeven worden.